By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

– Det holder ikke med ”baderomstesten”

Kjekt å vite
Forskning
Kjekt å vite
Brukerhistorier

Skal du kjøpe deg nye joggesko til sommeren? Her er det du må tenke på før du drar kortet.

Ronny Ingebrigtsen er butikksjef på Löplabbet i Trondheim sentrum. Han er utdannet fysioterapeut og har lang fartsitd i treningssko-bransjen. Vi tok oss en prat med han for å få noen råd og tips til hva man må tenke på før man investerer i et par nye joggesko.– En av de virkelig store mytene er at du forebygger skader med mer demping i skoen. Så langt viser forskningen at det er lite hold for en slik antakelse, sier han.– Men demping kan gi komfort, som man skal ta hensyn til. I tillegg vil løpeteknikken ha noe å si for hva slags sko du bør velge, tilføyer han.Klikk her for å lese om våre nye treningsprogram.

Baderomstesten

Hos Löplabbet tilbyr de en løpetest ved hjelp av speilkasse og filming på tredemølle for å finne sko til deg og ditt bruk. Like viktig er imidlertid en ordentlig samtale med kunden. De spør dem om mål og mening med treningen, skadehistorikk, ser på anatomien i foten og ankelen, og de gjennomgår en funksjonstest på tredemølle.– Ut i fra dette kan vi eliminere en del sko, og sitte igjen med et lite utvalg kunden burde velge mellom.Ingebrigtsen mener det er helt nødvendig med en så omfattende test for å tilby rett sko, og at den såkalte baderomstesten, som han mener mange andre sko- og sportsforretninger operer med, ikke holder mål.– Med baderomstesten mener jeg at du er våt på beina, går ut på gulvet og ser på avtrykket du etterlater deg på gulvet. Da ser du kun om du har en høy, normal eller lav fotbue, og det er dette mange sportsforretninger bruker en speilkasse til, forklarer han.– Å velge sko ut i fra det, blir som å velge sko i blinde, legger han til.Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Terje Trobe

Foto: Terje Trobe

Hvor mye trener du?

Det er ifølge fysioterapeuten også viktig å se hva slags muskulaturer som styrer foten, hvor sterk fot og ankel er og om kunden har en over-, under-, eller normalpronasjon i foten. Det siste vil si om foten lander på utsiden, innsiden eller midten når du tråkker ned – enkelt forklart.– Dersom du for eksempel har en overpronasjon i foten, trenger du en sko som støtter litt ekstra på innsiden, sier han.Ingebrigtsen sier videre at hvor godt trent du er også spiller inn på hvor god støtte du trenger ved en eventuell over- eller underpronasjon.– Det er større sjanse for at du pådrar deg en skade om du er utrent, og da trenger du en sko med litt bedre støtte enn en som trener jevnlig.Klikk her for å lese om effektiv fettforbrenning.Men hvor ofte bør man egentlig bytte sko? – Du må bytte sko når du har løpt alt i mellom 600 til 1200 kilometer. Det kommer an på hva slags sko det er.– Så det vil si at du kan ha en sko i ett til ett og et halvt år dersom du løper 20 kilometer i uka, avslutter han.