By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Ti aktive sommeraktiviteter

Kjekt å vite
Forskning
Kjekt å vite
Brukerhistorier

Tips til ti sommeraktivteter som kan live opp en langsom og stillesittende ferie.

Ja, vi elsker sommeren, sola og latmannslivet - men det kan likevel bli litt for mye av det sistnevnte. Dersom du blir rastløs iløpet av sommerferien skal du nå få tips til noen aktive aktiviteter som får deg opp av solstolen, men som fortsatt holder deg ute i sola.

1. Rebusløp...

...i byen, skogen eller nærområdet

Samle venner og familie til en dag i sola. Del dere i grupper og få utdelt forskjellige oppgaver på hvert deres ark. Oppgavene kan for eksempel være av den historiske sorten, der hver gruppe skal gå til forskjellige historiske plasser i nærområdet og finne svar på oppgavene. Husk å legge opp oppgavene sånn at alle må gå i litt kupert terreng og motbakker. Da blir det trim for både kropp og sinn.

Det går også an å legge inn noen fysiske oppgaver innimellom de historiske – ta push-ups mot et bestemt tre i området, ta utfall fra en benk, løp eller jogg i motbakke og ta tiden for å se hvem som gjennomførte raskest, gjør fire yogaøvelser i parken eller et annet egnet sted. For å nevne noe.

Er du virkelig kreativ kan du lage rebusen som en gåte, der gruppene må løse gåten for å vite hvor det neste stedet de skal til er.

Husk at hver gruppe tar et bilde på hver historiske plass, så de har et bevis på at de ikke bare har googlet seg fram til svarene.

2. Frisbee-golf

Mange byer og tettsteder tilbyr nå frisbee-golf. Ta med kjente og kjære og prøv noe nytt, eller lag en konkurranse dersom dere allerede er drevne i sporten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Jason Baker/Flickr

Foto: Jason Baker/Flickr3. Bygge sandslott eller trehytte

Skal du tilbringe sommeren ved stranda? Ta med bøtter og spader og lett fram den kreative siden ved å bygge et sandslott - eller kanskje du vil bygge din egen solstol av sand så du har noe mykt å sitte på når du er ferdig?

Dersom du skal tilbringe sommeren langt unna strand og hav kan du bytte ut bøtter og spader med spiker og hammer. Lag en god arbeidstegning, finn et velegnet tre og bygg en klassisk trehytte. Men husk, når du bygger trehytte må du bruke sikring så du ikke detter ned, og alt blir lettere med en hjelpende hånd - gjør det til et samarbeid mellom naboer eller venner.

4. Byvandring

Er fjell, skog og strand langt unna? Ta på deg de gode skoene, fyll vannflaska og gå på en skikkelig byvandring. Bli kjent i en ny by du besøker eller vær turist i din egen by – dra steder du aldri har vært før. Et tips er å oppsøke det lokale turistkontoret og få anbefalt fine attraksjoner i området.

Vil du få litt ekstra trening i tillegg? Finn noen motbakker og sett opp farten litt. Kjenn at pulsen øker, uten at du nødvendigvis behøver å bli svett, og få en liten treningsøkt ut av det også.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Bruno Jargot/Flickr

Foto: Bruno Jargot/Flickr

5. Klatretur

Flere steder i både utland og innland blir det arrangert klatreturer for både nybegynnere, erfarne klatrere, barn og voksne. Det blir arrangert turer av forskjellig lengde - og du har med deg en erfaren person som hjelper til med korrekt sikring og guider deg gjennom en trygg rute.

Sjekk gjerne ut anbefalinger på turistkontor i området eller les anmeldelser av turarrangørene. Det er viktig å velge de som setter sikkerheten høyt og kan vise til gode kunnskaper om både området og klatring.

6. Vannaktiviteter

Gjør svømmeturen aktiv ved å bytte ut madrassen med et nett og en volleyball. Ta med deg alt ut i vannet og spill vannversjonen av den populære strandaktiviteten.

Du kan også gjøre sommerbadet mer aktivt ved å finne fram snorkelen og svømmeføttene, og oppleve livet under vann. Er du av den konkurrerende typen? Arranger en liten dykkekonkurranse der deltakerne må dykke etter forskjellige gjenstander. Den som samler flest vinner. Dersom du ikke liker å ha hodet under vann, kan du arrangere en svømmekonkurranse der gjenstander må hentes fra en flytebrygge og fraktes inn på land.

Dersom du vil ha enda mer action kan du jo alltids bruke sommeren på å lære deg surfing eller vindsurfing. Ta kontakt med en klubb i ditt nærområde og hør om mulighetene for å være med på kurs eller leie utstyr. Husk alltid å vurdere vær, vind og havstrømmer før du kaster deg ut i bølgene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Elisabeth Albert/Flickr

Foto: Elisabeth Albert/Flickr

7. Fugletitting

Ta med kikkerten og opplev det yrende fuglelivet Norge har å by på. Du kan også kjøpe en fuglebok med fuglelyder, så du kan lære deg å gjenkjenne fugler på sangen deres.

Gå inn på Norsk Ornitologisk Forening og se hvor de beste fugleområdene i ditt nærområde er, og lær mer om fuglene vi kan finne her i landet.

8. Fisking

Dra på fisketur! Gå inn til et idyllisk vann i skogen eller på fjellet, eller stå på et svaberg ved havet og kast ut snøret. Dersom du vil fiske litt mer "aktivt" kan du ro ut med båt - da får du en fin liten styrkeøkt til armer og overkropp i samme slengen. Har du fiskelykken med deg har du jo også planlagt middagen i samme slengen.

Men husk; fiksekort og finn ut om det er lov å fiske på plassen du har sett deg ut.

Lykke til!

9. klatre i trær

Ta med barn, venner eller familie på en god gammeldags klatretur i skogen. Finn et tre og se hvem som kommer høyest, eller se hvem som klarer flest pullups i en grein. Du kan også henge forskjellige oppgaver oppi trærne, og lage en konkurranse ut av det – hvem klarer å løse alle oppgavene på kortest mulig tid?

Flere steder i landet finner man også aktivitetsløyper i skogen. Er det noen i nærheten der du bor? Finn frem barnet i deg og dra ut og lek!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maria Ly Flickr

Foto: Maria Ly/Flickr

10. kajakk- eller kanotur

Mange steder kan man leie seg en kano eller kajakk. Du får innføring i hvordan du skal oppføre deg i farkosten, og hva du skal gjøre om du skal være uheldig å falle uti. Mange arrangerer også turer der en guide er med deg og viser deg de flotteste områdene å oppleve fra vannet.

Ønsker du litt mer action på "roturen" kan du jo alltids dra på rafting. Det er flere fine elver å rafte i her til lands, og det er mange steder man kan melde seg på arrangerte turer. Ta kontakt med et turistbyrå eller søk etter turarrangører på nett.

Friluftslivets år

2015 er friluftslivets år og flere aktiviteter blir arrangert rundt om i hele landet. Gå inn på friluftslivets år sine nettsider og se om det skjer noe i ditt nærområde, eller arranger noe selv.

Les mer om friluftslivets år her.