By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

10 myter om fettforbrenning

Kjekt å vite
Forskning
Kjekt å vite
Brukerhistorier

Jan-Helgerud

Har du fått tips om fettforbrenning som er for gode til å være sanne? Her får du sannheten om hvordan fettforbrenning fungerer. Vi avslører mytene om hvordan du kan forbrenne mest mulig fett. 

AV: JAN HELGERUD, PROFESSOR I MEDISIN

1. Du må trene mer enn 30 min for å få i gang fettomsetningen!

Nei, fett brukes hele tiden i en blanding med karbohydrater, men ved intensitet over 90% av maksimal puls brukes bare karbohydrater.

2. Du brenner bare fett når du trener med lav intensitet(” fatburning”)!

Nei, når fettomsetningen er på topp forbruker du like mye karbohydrater. Det viktigste er likevel hvor mange kalorier som forbrukes totalt under trening. 

3. Etter at du har brukt opp karbohydratlagrene går du over til bare fettforbrenning!

Nei, etter 1-2 timer med hardt arbeid er det mulig å ”gå tom” for karbohydrater. Hvis du ”møter veggen” på denne måten må du stoppe helt opp eller redusere arbeidet til et minimum. Mennesket kan ikke gå på fett alene, heller ikke kvinner!

4. Du bør gå turer på flere timer!

Nei, har du tid og lyst er det fint å gå tur. På lange rolige turer kan du forbruke like mye energi som på en mer intensiv treningstur på 30-40 min. Men den intensive treningen er best for å komme fort i form.

5. Intervalltrening er bare for idrettsutøvere!

Nei, intervalltrening er for alle, pasient, mosjonist og topputøver. For at kroppen skal bli bedre til å forbrenne fett er den viktigste faktoren økt maksimalt oksygenopptak. Dette trenes som du vet mest effektivt med intervalltrening hvor pulsen kommer opp i 10-30 slag under maks puls

6. Du forbrenner mest kalorier om morgenen!

Nei, det totale energiforbruket er det samme når du gjør samme jobb enten du gjør det midt på natten, tidlig på morgenen eller på ettermiddagen.

7. Etterforbrenningen er stor etter kondisjonstrening!

Nei, du kan i praksis se bort fra at flesket brennes i sofaen utover kvelden etter treningen. Etter 1 times hard kondisjonstrening er det maksimalt målt en etterforbrenning på 150 kcal.  

fettforbrenning

8. Staver øker energiforbruket!

Nei, den maksimale energiomsetningen er den samme om du går, løper eller går med staver. Det er derimot ”uøkonomisk” å gå med staver slik at energiomsetningen ved samme ganghastighet kan være 20-30% høyere, men dette betyr IKKE at trening med staver er mer effektivt. Men gå gjerne med staver…det er like effektivt forutsatt at du velger riktig treningsintensitet.

9. Fettet rundt magen er vanskeligst å få bort!

Nei, fettet rundt midje/mage er det fettet man forbrenner lettest ved trening. Dette gjelder både hos kvinner og menn, selv om kulemage er mest utbredt hos menn. 

10. Virker kunstige søtningsstoffer fetende?

Nei, forestillingene om at søtningstoffer gir fedme, kreft og sukkersyke er ikke støttet i forskning som er gjort. Godkjente søtningsstoffer er trygge, og har ikke ugunstig effekt på insulin og derved blodsukkeret.

Sannheten om kosthold og vektregulering