Myworkout står i spissen for den første kommunale folkehelsekampanjen av sitt slag, med stor suksess

Bedrifter
Forskning
Kjekt å vite
Brukerhistorier

Prosjekt: Optime Challenge, Notodden og Hjartdal Kommune Partnere: Optime Subsea (initiativtaker), Telen (mediedekning) Varighet: 8 uker Anvendelse: Myworkout GO, Konkurransemodul, seminar med Jan Helgerud

Foto: Telen

Trondheim, Norge - 09. april 2024 - En ny milepæl er nådd. For første gang har ikke bare én, men to kommuner blitt engasjert for å delta i en forebyggende folkehelsekampanje. Myworkout, en ledende norsk forskningsbasert treningsapp, har fasilitert dette banebrytende initiativet med imponerende resultater når det gjelder å forbedre folkehelsen.

Banebrytende folkehelsesatsing

Initiativtaker bak Optime Challenge er Optime Subsea, fasilitert av teknologi og kompetanse fra Myworkout, samt mediedekning fra Telen.

Formålet med folkehelsekampanjen var å gi noe tilbake til samfunnet og bidra til at innbyggerne kunne få verktøy og kompetanse til å bedre sin helse. Optime Subsea inviterte hele næringslivet i Notodden med på en folkehelsekampanje. De utfordret også Notoddens største arbeidsgiver, Notodden Kommune, til å bli med på Optime Challenge. Det er første gang i Norge at en folkehelseaktør og en kommune går sammen om et så omfattende prosjekt med fokus på forebyggende helsetiltak.

Inaktivitet koster bedrifter og samfunn dyrt. Nordmenn blir stadig mindre aktive, og derfor har vi en lang vei å gå for å oppnå anbefalt aktivitetsnivå. Inaktivitet kan føre til en rekke livsstilssykdommer, og over 40 prosent av den norske befolkningen lever nå med høy risiko for å utvikle disse sykdommene, noe som påvirker livskvaliteten negativt og kan forkorte livet.
Helsedirektoratet anbefaler at voksne mellom 18 og 64 år får minst 150 til 300 minutter moderat intensitet trening per uke, eller 75 til 150 minutter med høy intensitet. Myworkout anbefaler så lite som 32 HIT-minutter i uka, og hvis vi kan oppnå dette, kan vi spare samfunnet for opptil 455 milliarder kroner årlig. Aktive personer er generelt sett mer engasjerte samfunnsborgere og har en lavere helsekostnad tilknyttet seg. Helseutgiftene spiller en stor rolle i dette regnestykket, ettersom det ble brukt omtrent 288 milliarder kroner på helseutgifter til nordmenn i 2013, tilsvarende nesten 57 000 kroner per innbygger.

Betydelige effekter på helse og økonomi

Kampanjens fase 2-rapport viser betydelige helsegevinster blant deltakerne, og de viktigste funnene indikerer en gjennomsnittlig økning på 4,5 kvalitetsjusterte år per deltaker. I tillegg vil deltakerne statistisk sett oppleve en gjennomsnittlig reduksjon på 2,5 sykedager, noe som tilsvarer en årlig reduksjon i sykefraværskostnadene på 7 450 kroner per person. I løpet av de neste fire tiårene er det beregnet at disse endringene i helsestatus vil spare Notodden for ca. 3,1 milliarder kroner i helserelaterte kostnader.

Det ble gjennomført nesten 40 000 treningsøkter fordelt på 943 aktive deltakere. 91% av alle påmeldte deltakere var aktive i perioden fra 1 Februar til 31 Mars. Av disse bidro 703 personer med HIT poeng som er med på å skape disse verdifulle endringene i fysisk kapasitet. Gjennom kampanjen har vi overgått WHO sine retningslinjer for anbefalt aktivitet med 163% samt oppnådd en måloppnåelse på 97% av Myworkout sine anbefalinger for aktivitet med høy intensitet.

Påvirkning på lokalsamfunnet

"Det ble mange flere påmeldinger enn det vi hadde sett for oss. Vi hadde aldri fått til en slik mobilisering alene. Jeg er litt usikker på hva som har ført til at oppslutning og engasjement ble så bra, men det ble jo veldig bra, og det har blitt en snakkis i hele kommunen. Vi vil anse vår deltakelse på denne kampanjen som vellykket. Og jeg liker ideen om at Notodden nå er en pulserende by. Folk er forhåpentligvis nå mer bevisst om at det å få opp pulsen er bra og mer bevisst på effektiv helsepraksis.” - Signe, folkehelsekoordinator for Notodden Kommune

"Jeg tror kampanjen har ført til en ny bevissthet hos folk, spesielt rundt dette med effektivitet i treningsarbeidet, og hva som funker. I hvert fall sett opp mot antall treningsminutter og det man får igjen.  I Notodden kommune sine interne grupper ser vi at 4x4-trening går igjen - i tillegg til annen aktivitet. Sammenlignet med andre kampanjer vi har gjennomført tidligere, har Optime Challenge lyktes i det å rekruttere mange deltakere. Det har vært triggende. Vi gleder oss til å delta i fase 3." - Hans-Olav legger, Idrettskonsulent i Notodden Kommune

En modell for fremtidige folkehelseinitiativer

Optime Challenge har demonstrert at ledende teknologi og forskningsbasert trening kan gi dokumenterbare effekter på helse og økonomi for et helt samfunn. Initativet har gjort Notodden til en pulserende by - og en ledestjerne for andre å la seg inspirere av for fremtidige forebyggende helsekampanjer.

By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
Preferences