By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Hvor lite kan du trene og komme unna med det? 🤔 Effektiv trening!

Kjekt å vite
Forskning
Kjekt å vite
Brukerhistorier

Livet er hektisk og i perioder enda mer hektisk 🤯. Dette betyr for mange mindre tid til trening. Hvor lite kan du da trene i disse hektiske periodene og likevel “komme unna med det”. 

Trening er ferskvare, tren tungt nok

Det er et godt brukt uttrykk at trening er ferskvare. Og det er det i høyeste grad også! I de aller mest hektiske periodene kan man derfor “legge ferskvarene litt på frys” og på denne måten ivareta holdbarheten. Det krever mye mindre å vedlikeholde en god form enn å skape en god form! Det er avhengig av ditt utgangspunkt, men de aller fleste av oss klarer å opprettholde både styrke og kondisjon i en hektisk periode på to-tre uker, med en intervalløkt og en styrkeøkt i uken - Så lenge dette utføres tungt nok. 

Du bør trene smart og effektivt 

Håkon Hov, fysioterapeut og treningsfysiolog i Myworkout, oppfordrer til å ikke gå i fella: 

“Ikke gå i fella med å trene på lav intensitet fordi man da kan trene hyppigere – husk at intensitet trumfer mengde.
Dette er egentlig hele poenget med intensive langintervaller og tung styrketrening; du får mye mer igjen for den jobben du gjør.”

Hva har ditt utgangspunkt å si for din progresjon?

Hvor fort du kan bedre din kondisjon avhenger av utgangspunktet ditt. Det er på mange måter ”første mann til å bli andpusten”. Jo dårlige form du er i, jo mindre arbeid skal til for at du blir andpusten, og du vil ha kjappere framgang. Samme prinsipp gjelder når det kommer til styrketrening. Jo svakere du er ved start, jo kjappere fremgang vil du ha! 

Kilde: bilde fra fysioterapaut og treningsfysiolog i Myworkout Håkon Hov´s foredrag “Livet ut”

Ta mer kontroll over tiden din

Heldigvis er ikke hele året like hektisk og det er lettere å “ta kontroll” over tiden. Bruk denne tiden fornuftig i forhold til din egen trening. Bygg deg opp med styrke- og kondisjonstrening. Du blir enda mer effektiv, også i disse periodene, hvis du vet hva du holder på med. Her er et effektiv treningsprorgram du kan følge.

“Med 2-3 treningsøkter i uka vil de fleste øke sin utholdenhet (vo2max). De fleste blir faktisk etter hvert ‘’20 år’’. Det samme gjelder for styrketrening.” (Håkon Hov)

Moralen er uansett: i de hektiske periodene av livet - gjør det som er smartest og mest effektivt. Tren litt tyngre for da kan du tåle å trene litt mindre og likevel bevare formen. 

Effektivt treningsprogram til de vanlige ukene